praxisklinik2000
Praxisklinik2000
Rodilla
menisco
cruzado
cartilago
axial-eronaea
artrosis
hombro.htm
calcificado
congelado
rotatorio
artrosis
artrosis
coxatrosis
ortopedia cirugia


Email

PDF downloadMeniscusletsel


Meniscus (Meniscusscheur,Meniscusbeschadiging)De intakte, uit vezelig kraakbeen bestaande binnen- en buitenmeniscus, zijn voor het overbrengen van krachten verantwoordelijk en vervullen een stootdempende functie tussen de botten van boven- en onderbeen. Ze beschermen het kraakbeen tevens voor overbelasting. Scheurtjes in de meniscus storen bij deze opgaven en leiden tot klachten. De patienten klagen over stekende pijn aan de binnen- of buitenkant van de knie, die vaak door draaibewegingen zijn te provoceren. Soms treden de klachten alleen op tijdens het sporten. Tijdelijk kan het gewricht blokkeren en er kan zwelling ontstaan. Een kapotte meniscus vormt een mechanisch defekt en leidt zonder operatie tot beschadiging van het kraakbeen. In dit geval is een artroskopische ingreep noodzakelijk.Door slechts twee kleine sneedjes in de huid kunnen binnen- en buitenmeniscus, de kruisbanden en het kraakbeen van boven- en onderbeen optimaal onderzocht en behandeld worden. Met kleine stanzen en scharen en met door motoren aangedreven mesjes, worden beschadigingen van de meniscus weggenomen. In de regel wordt alleen het kapotte deel van de meniscus verwijderd.


Om de zo belangrijke bescherming van het kraakbeen te behouden wordt er altijd naar gestreefd zoveel mogelijk van de meniscus te bewaren. Vooral bij jongere patienten worden scheuren nog al eens genaaid. Ook dit kan artroskopisch gedaan worden. We gebruiken daarbij resorbeerbare pins en draad (daarbij lost de draad vanzelf op). Vooral scheurtjes aan de basis van de meniscus zijn geschikt voor een meniscusnaad. De prognose bij mensicusoperaties is heel goed. Als het krakbeen nog in orde is, kan de patient al na twee weken met sporten beginnen.


Na mensicusoperaties mag het gewricht direkt belast worden. In de eerste dagen bevelen we het gebruik van krukken aan. In sommige gevallen is physiotherapeutische nabehandeling zinvol. De patienten kunnen na enige dagen weer werken en na ca. 10 dagen met sporten beginnen. Na een meniscusnaad mag de knie ongeveer 4 weken alleen gedeeltelijk belast worden. De operatie wordt ambulant uitgevoerd, soms blijven patienten een paar dagen. In de regel wordt in narcose geopereerd. In bijzondere gevallen, of als de patient het wenst, kan ook lokaal verdoofd worden.

pdf meniskus Info to download (109,8 KB)

menis_005

Lappenriss Innenmeniskus,normaler Knorpelbelag


menis_006

Scheur van de binnenmeniscus,Het defekte deel wordt met de stansVerwijderd, Meniscus blijft grotendeels behouden


menis_007

Een deel van de meniskus wordt verwijderd


menis_008

Fixatie van meniscusscheur (rood) met resorbeerbare pins (blauw)


|

|

|

|

|

|

|

© Praxisklinik2000, all rights reserved. Freiburg, Germany